Bergen, een eerbetoon aan 1914-1918

Niveau 3 – 31 km

Vertrekpunt

visitMons
Grand Place 27
7000 Mons

Beschrijving

Bergen ontsnapte niet aan de Eerste Wereldoorlog en was ondanks zichzelf het toneel van tragische gebeurtenissen.

De “Slag bij Mons” is dan ook zeer bekend in het Verenigd Koninkrijk vanwege de “Legend of the Angels of Mons” en de vele menselijke verliezen. Onder deze, de Private PARR en de Private ELLISON; de eerste en de laatste Britse soldaat die in actie sneuvelde.

Het was ook in Bergen dat luitenant DEASE V.C. en de Private GODLEY kregen de eerste twee Victoria Crosses uitgereikt tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Deze gebeurtenissen verklaren de bekendheid van de “Slag bij Bergen”!

Vhello biedt u een authentieke herdenkingsreis door de plaatsen en plaatsen van herinnering van de streek van Bergen.

Knooppunten

Vraag, voordat u aan uw fietstocht begint, uw gratis brochure “Battlefields Guide” aan de receptie van visitMons.

Gedenkplaten van het stadhuis van Mons

Uw herdenkingsreis begint op de Grote Markt van Bergen. Onder het portaal van het stadhuis vind je twee bronzen plaquettes. Een daarvan is opgedragen aan de 5th Royal Irish Lancers die deelnamen aan de twee veldslagen van Mons, in 1914 en in 1918 (tijdens de bevrijdingsgevechten). De andere plaquette is opgedragen aan de 3rd Canadian Division die in november 1918 deelnam aan de gevechten.

Neem vanaf Place de Mons richting knooppunt 10 richting Nimy.

Monument voor de doden van de Place du Parc

Iets minder dan een maand na de bevrijding van de stad in 1918 buigt het Gemeentecollege zich over de kwestie van de bouw van herdenkingsmonumenten. Het gaat erom drie monumenten op te richten, de eerste ter herdenking van de slag bij Mons op 23 en 24 augustus 1914, een tweede voor de slag van 10 en 11 november en de laatste ter nagedachtenis aan de geallieerde soldaten en de gesneuvelde Mons voor het vaderland met vermelding van hun namen. Het is de laatste die u kunt zien op Place du Parc voordat u aankomt bij knooppunt 10.

© Ville de Mons - Oswald Tlr

Place de Nimy plaquette

Tussen knooppunten 10 & 5 passeert u Place de Nimy. Een plaquette herdenkt de Duitse wreedheden in de regio van Bergen, waar sluipschutters bloedige represailles uitlokken. In Nimy worden 22 burgers gedood. Quaregnon (66 burgers gedood), Ville-Pommeroeul (14), Flénu (12) en Jemappes (11) werden niet gespaard.

Ga vooruit in de richting van de nummers 5 – 20.

© WBT - JP Remy

Spoorbrug

Na knooppunt 5 is de spoorbrug. Daar moest Luitenant Maurice James DEASE V.C., het enige geldige lid van zijn machinegeweersectie, het wapen zelf gebruiken. Hij raakte 5 keer gewond en werd uiteindelijk geëvacueerd naar de ambulance waar hij stierf. Soldaat Sydney Frank GODLEY bood zich aan, nam het wapen en werd alleen gelaten, waardoor zijn strijdmakkers zich konden terugtrekken. Hij raakte gewond, vernietigde het wapen en gooide het in het kanaal.
Onder de boog van de spoorbrug is een plaquette aangebracht met het volgende opschrift:

“To the glorious memory of the Officers, NCO and men of the 4th BN Royal Fusiliers who held this sector of the British Front in the defense of the town of Mons. August 23/8/1914. This memorial marks the M.G. position where the first V.C.’s awarded during the war 14-18 were gained by Lt M.J. DEASE and Pte S.F. GODLEY.”

verkeersbrug

Ga richting knooppunt 20 en stop bij de verkeersbrug. U bevindt zich aan de linkerkant van de saillant, verdedigd door de 4e Royal Fusilier. De saillant werd gevormd door de bocht van het kanaal.
De 4e Koninklijke Fusilier verdedigde de posities tussen de verkeersbrug van Nimy en het station van Bergen, het omvatte 4 bruggen: de verkeersbrug van het parkpoort, de ophaalbrug van sluis nr. 6, de brugrail van de lijn Parijs-Brussel en de verkeersbrug van de Chaussée de Bruxelles.

Ga verder richting knooppunten 20 – 42 – 1 – 3.

George Price Memorial

De originele plaquette ter nagedachtenis aan soldaat George Lawrence Price werd op 11 november 1968 onthuld door kolonel McIntyre (die het bevel voerde over het 28th Canadian Infantry Battalion) in aanwezigheid van vele overlevende leden van Company A. Het werd geplaatst op de gevel van de huis waaruit hij was gekomen toen hij dodelijk gewond was. Dit gebouw werd in de jaren ’80 afgebroken om de gracht te verbreden en de plaquette werd aangebracht op een gedenkteken dat zich bijna tegenover de plaats van opname bevond. De loopbrug achter het monument is in 1991 bij volksraadpleging naar Price vernoemd.

Bij knooppunt 3 werd op 10 november 2018 een nieuw, veel groter monument ingehuldigd door Julie Payette, gouverneur-generaal van Canada. Het project, gestart in mei 2014 door het Collège communal du Roeulx, lokale historici en Canadese soldaten gevestigd in SHAPE, kreeg de steun van de Canadese ambassadeur en de Canadese minister van Veteranenaangelegenheden. Het ligt in de buurt van een kleuterschool, de George Price Elementary School en de voetgangersbrug over het kanaal.

Ga verder naar knooppunten 18 – 27 – 45 – 21 – 92.

Militaire begraafplaats van Saint-Symphorien

Bij knooppunt 92 vindt u de militaire begraafplaats van Saint-Symphorien.

Unieke en zeer symbolische plek; hier liggen de stoffelijke overschotten van de eerste en laatste Britse soldaten die zijn omgekomen in de Eerste Wereldoorlog. Deze begraafplaats heeft ook de bijzonderheid dat er een bijna gelijk aantal Britse graven en Duitse graven zijn.

© Ville de Mons - Oswald Tlr
© Ville de Mons - Oswald Tlr

Op dit punt kunt u het Vhello-netwerk verlaten en een extra bezienswaardigheid bereiken door de Chaussée Roi Baudouin 3,5 km te volgen tot aan “La Bascule” (kruising van de Chaussée de Beaumont en de Chaussée Roi Baudouin). We raden u echter aan om zeer voorzichtig te zijn, omdat dit gedeelte buiten de knooppunten niet over de hele lengte een fietspad heeft.

Als u dit risico niet wilt nemen, gaat u verder in de richting van knooppunten 55 – 19.

© Ville de Mons - Oswald Tlr

Monument van “La Bascule”

Het monument van “La Bascule” werd opgericht ter nagedachtenis aan de twee veldslagen van Mons, die van 23 augustus 1914 en 11 november 1918. Het symboliseert de eerste en de laatste deelname van de legers van het Britse rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog .

Ga terug naar nummer 92 en ga verder in de richting van knooppunten 55 – 19.

Site van het slagveld van Mont Panisel en Bois-là-haut

Tussen knooppunten 55 en 19 bevinden zich Bois-là en Mont Panisel, twee hoogten die uitkijken over de stad Bergen en die zeer goede observatiepunten bieden, vooral richting Saint-Symphorien. Tijdens de twee veldslagen van Mons waren deze heuvels getuige van gewelddadige gevechtsscènes.

Ga verder richting knooppunten 19 – 6 – 69 – 14 – 17.

Mons Memorial Museum

Neem bij knooppunt 17 Avenue du Pont-Rouge in plaats van de richting van nummer 11 te volgen. U komt aan bij het Mons Memorial Museum.

Plaats van bezinning, museum, ruimte voor bevraging, interpretatiecentrum, enz. Deze museumruimte nodigt bezoekers van alle leeftijden uit om de meervoudige en complexe realiteit van oorlogsfenomenen in vraag te stellen.

Keer terug naar nummer 17 om terug op het Vhello-netwerk te keren en beëindig uw reis in alle veiligheid door knooppunten 11 – 10 te volgen.

Praktische info

Mons Memorial Museum

Boulevard Dolez 51
7000 Mons
+32 (0) 65 40 53 25
polemuseal@ville.mons.be
https://www.monsmemorialmuseum.mons.be/
Open van dinsdag tot zondag van 10u tot 18u.
Prijzen: 9 € / 6 €

Fietsverhuurpunten & contact

visitMons

Grand-Place, 27
7000 Mons
Elke dag open
+32 (0) 65 33 55 80
info.tourisme@ville.mons.be
www.visitmons.nl

Klassieke fiets
  • 2u = 5 €
  • 4u = 8 €
  • 24u = 10 €
Elektrische fiets
  • 2u = 10 €
  • 4u = 16 €
  • 24u = 20 €
Kinderfiets
  • 2u = 4 €
  • 4u = 6 €
  • 24u = 8 €