Estinnes

Estinnes, landelijke stad

Estinnes, mooie landelijke stad. Estinnes, land van contrasten. Maak langs de herverkavelingswegen kennis met de middeleeuwse kapel, de Romeinse steenweg, de abdij, het natuurreservaat, het Ravel-netwerk, het oversteken van een wed, het museum van het landelijke leven, de windmolens, de wijngaard … Het zijn allemaal getuigenissen van een levendig verleden, van een rijk heden, en van een veelbelovende toekomst.

GEMEENTEHUIS VAN ESTINNES
Chaussée Brunehault, 232 – 7120 Estinnes-au-Mont
Tel: +32(0)64 / 31.13.18
tourisme@estinnes.be
www.estinnes.be

Het windmolenpark

In het landschap van Estinnes zien we voortaan moderne molens opduiken.
Onze windmolens zijn elk 198 m hoog, en worden beschouwd als de krachtigste windmolens ter wereld, zij werden opgetrokken op de vlakte die ook wel «Levant de Mons» wordt genoemd, niet ver van de dorpen Estinnes-au-Val, Bray en Vellereille-le-Sec.

Abdij Bonne-Esperance

De Norbertijnerabdij Bonne-Espérance, gelegen op het grondgebied van de gemeente Vellereille-les-Brayeux, in de entiteit Estinnes, werd in 1130 door premonstratenzer kanunniken gesticht. Het is de enige abdij in Henegouwen die aan het juk van de Franse Revolutie ontsnapt is. Zoals ze er nu uitziet, vormt ze een prachtig staaltje van XVIIIde eeuwse architectuur. Het herbergt nu een lagere en middelbare school waar meer dan 1000 studenten hun opleiding bijwonen.

ABBAYE/ABDIJ BONNE-ESPÉRANCE
Rue Grégoire Jurion, 22
7120 Vellereille-lez-Brayeux
Mme Deghilage: Gsm: +32 (0)496 / 86.88.18
www.bonneesperance.be
françoise_deghilage@yahoo.fr

MUSEUM VAN HET PLATTELANDSLEVEN

In de oude pastorie van de gemeente Estinnes-au-Mont die dateert uit 1786 (staat te lezen op de deur), is vandaag het Museum van het Plattelandsleven en de Oude Beroepen ondergebracht. Dat museum biedt nieuwsgierige bezoekers een opmerkelijke collectie vanbmeer dan 500 stukken met typische meubelstukken, en stukken die verwijzen naar oude beroepen.